20 covers: Nineteen Eighty-Four

nineteen eighty-four cover

Een goede boekenkaft doet wonderen voor de verkoop. In deze rubriek laat ik zien hoe de klassiekers zichzelf steeds opnieuw uitvinden om een nieuw publiek aan te spreken.
Deze editie: 1984 van George Orwell, een fijne titel voor vormgevers om mee te werken, zie hier een visuele historie van de classic.
Het begon met deze kaft van de eerste Britse editie. Geen visualisatie van de concepten uit het boek en de het jaartal in cijfers en voluit geschreven.
Eerste kaft 1984
De eerste versie uit de Verenigde Staten (1949).1984 eerste editie VSSignet editie uit 1954. Signet is een serie waarbij meerdere boeken die eigenlijk los van elkaar staan samen opnieuw worden uitgegeven, vaak met een vergelijkbare vormgeving.
Kaft 1984

Penguin book
1984 cover PenguinZweedse editie uit 1959, ontworpen door Olle Eksell. Ik herken de teksten van mijn eigen Engelse editie in ‘Krig är fred’ (War is peace) en ‘Frihet är slaveri’ (Freedom is slavery), de andere twee zijn wat moeilijker op eerste blik te vertalen.
1984 olle eksell book cover

Franse editie uit 1969, echt een beetje creepy.
Kaft 1984Deze cover is wat een ‘movie tie-in’ wordt genoemd. Door de film is er extra aandacht voor het boek en daarom komt er een nieuwe oplage uit die past bij de film.
Kaft 1984 movie tie-inEditie uit 1989. Hier is de cover weer wat minder uitgesproken hard.
Kaft 1984 Orwell

Dit voor mij de bekendste cover, ik weet niet waarom, ik had deze editie zelf nooit in mijn bezit. De covers met veel grafische elementen hebben voor deze titel wel mijn voorkeur.
1984 kaft OrwellHier nog wat favorieten op rij:

Mijn eigen editie is deze. Ik heb dit boek uit principe in het Engels gelezen, maar ik heb dit principe sindsdien laten varen en ik lees nu alles gewoon in het Nederlands. Ik vind deze editie wel erg heel mooi.
1984 cover modern

Gepubliceerd door Sandra


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *