3 x hoe koop je online bij de lokale boekhandel

Gisteren sloten veel winkels per direct hun deuren. De ondernemers willen hun personeel beschermen. De teruglopende omzet en de lege winkelstraten hadden er misschien ook mee te maken…

Maar… Je hebt nu eindelijk tijd om te lezen en de bieb en de boekhandel zijn dicht! Voordat je naar e-commerce giganten BOL en Amazon gaat, overweeg deze drie opties even:

1. De webwinkel van Libris via jouw eigen favoriete winkel
Veel onafhankelijke boekhandels zijn aangesloten bij Libris. Dit betekent dat zij gebruikmaken van de centrale Libris webwinkel. Niet het hele assortiment van de onafhankelijke boekhandel staat daar op helaas. Lokale publicaties over de eigen stad en andere bijzondere uitgaves zijn dus niet verkrijgbaar.

Wel zorgt Libris ervoor dat de verkoop en bezorging verloopt via de lokale winkel. Bijvoorbeeld de mooie winkel Van Piere in het centrum van Eindhoven is vanaf vandaag dicht. Je kunt ze bereiken via hun website. De webwinkel is van Libirs, maar de afhandeling en dus ook de omzet van jouw verkoop is voor Van Piere.

2. Website van jouw lokale boekhandel
Je hebt er misschien nog nooit op gekeken, en vaak is het ook niet het meest fancy stukje technologie dat je online kan vinden. Maar het werkt wel. Kijk dus voor je de letters B-O-L intypt even of de boekhandel waar je normaalgesproken heen zou gaan ook een site heeft. Bijna elke winkel heeft de mogelijkheid voor een iDeal-betaling en bezorging is meestal de volgende dag. Geen verschil dus en zo steun je de lokale ondernemers.

3. idealistische online boekenverkoop Bazarow 
Ik schreef al eens eerder over een app die online boeken verkoopt en deze aankopen verdeelt onder lokale boekhandels om af te handelen. Zie mijn artikel: De lokale boekhandel online: een geschiedenis. De laatste variant van zo’n app was Bookaroo, maar deze is helaas alweer gestorven.

Gelukkig pakt online verkoopsite Bazarow dit idee verder op. Ze werken hierin samen met de makers van Bookaroo. Bazarow heeft een idealistische visie waarbij ze met online verkoop zoveel mogelijk steun willen bieden aan de boekensector. Zo hanteren ze de standaard boekhandelskorting bij uitgevers en geven ze per verkoop een extra percentage aan schrijvers en vertalers. Een prima alternatief voor BOL en Amazon dus, maar de lokale boekhandel steun je er nog niet mee. Het systeem van Bazarow is nog niet zover. Dit is nu dus helaas een gemiste kans en blijft nog even toekomstmuziek.

BONUS: Gratis luisterboeken bij de Bieb (ook voor niet-leden)
Download hier de gratis app en maak gebruik van het gratis aanbod. Nu speciaal voor de thuisblijvers is er ook een gratis selectie voor niet-leden.

Genoeg keuze dus om jouw boekengeld te besteden op een manier die goed is voor de sector. Ik ga zelf voor de website van de lokale boekhandel. Ik heb net ‘De ondergrondse spoorweg’ van Colson Whitehead gekocht. Die stond al lang op mijn lijstje.

Veel leesplezier!

Gepubliceerd door Sandra