‘De ontdekking van de hemel’ op 1

De ontdekking van de hemel Mulisch

In de eerste versie van deze site (van tien jaar geleden!) gaven boekenliefhebbers hun tien favoriete boeken en dat werd automatisch online een top 100.

Meer dan honderd literatuurliefhebbers werden gevraagd om hun lijstjes. Wat bleek: ‘De Ontdekking van de Hemel’ stond in bijna iedere top 10. Nadat alles was ingevoerd stond deze titel dan ook met stip op nummer 1. Dat was gênant, want ik had het boek zelf nooit gelezen.

Ik had het vermeden, want vond die Harry Mulisch zo’n nare man. “Mulisch was niet, zoals je zegt, een man van het volk.” vertelt Matthijs van Nieuwkerk over hem. Maar goed, het boek stond bovenaan, dus toen moest ik het wel lezen. En… ik vond het fantastisch. Na de eerste vijftig pagina’s kon ik niet meer stoppen. Ik was zo benieuwd hoe dit verhaal zich ging ontrafelen. Het is Mulisch zijn Magnum Opus en het is zo doordacht en sterk geschreven, ik moest er wel van houden.

Het is een schrijfstijl waar je makkelijk doorheen leest, en toch is het een gelaagd verhaal met mooie woorden en lange zinnen. Het zijn duizend pagina’s, maar ook als je geen grote lezer bent, maar wel graag mijmert en filosofeert, raad ik het aan. Of ja, ik raad het sowieso aan, daarom staat het op 1.

In Nederland hebben we de grote drie: Mulisch, Hermans en Reve. Dat in deze top Mulisch op de eerste plaats staat kan bij sommige lezers gevoelig liggen. Je mag naar Eindhoven komen om het uit te vechten.

Wat betreft Mulisch als persoon, kan ik zeggen dat nu ik weer wat ouder ben, ik de humor en ironie van Mulisch begrijp en kan plaatsen. Ik heb voor kijk- en luisterplezier een interview bijgesloten waar Harry lekker zichzelf is.

Wat te lezen na ‘De ontdekking van de hemel’?
Ik zou zeggen ‘In naam van de roos’ van Umberto Eco. Dit boek gaat ook over wetenschap en religie. En ook hier zijn de hoofdpersonages op een zoektocht. Pieter Steinz heeft in zijn boek ‘Gids voor de wereldliteratuur’ ook een rijtje titels die kan lezen na ‘De ontdekking van de hemel’. Hierin staan onder anderen ‘De broers Karamazov’ van Dostojevski. ‘Mim’ geschreven door van der Heijden en ‘Ik Jan Cremer’ door Cremer.

Op deze foto van het Literatuurmuseum staan Cees Nootenboom, Hugo Claus en Harry Mulisch terwijl ze vakantie vieren op Ibiza, deze wilde ik je ook niet onthouden.

Mulisch Nootenboom Claus Literatuurmuseum

 

Gepubliceerd door Helena 't Hart


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *