Lancering Book-Bridge

Ik ben Helena ’t Hart, ik pak een concept op dat Sandra Bosch tien jaar geleden heeft verzonnen. Het gaat om een top 100 boeken. De beste boeken allertijden, de boeken die je gelezen móét hebben. Die top 100 stel ìk samen. Als erom wil vechten moet je maar naar Eindhoven komen.

In de komende tijd zal ik mijn keuzes verantwoorden op dit blog. Ik begin met de nummer 1, op dit moment ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch, maar zal daarna willekeurig boeken bespreken ongeacht hun positie in de lijst. In deze besprekingen staan nergens spoilers.

Inbreng van lezers
In mijn keuzes neem ik niet alleen mijn eigen mening mee. Het concept begon namelijk ooit als lijst gebaseerd op inbreng van leesliefhebbers (zie onze geschiedenis). Met zoveel user generated content is het lastig de kwaliteit te bewaken. Sandra had liever een curator die de boel overziet en vroeg mij. Er zijn inmiddels al meerdere platforms die lijsten generen met input van de bezoekers, zoals boekmeter.nl en hebban.nl. Ik vind dit zelf heel goede platforms, maar ze hebben ieder hun eigen publiek. Zo staan in de lijst van Hebban veel Young Adult boeken en thrillers en op Boekmeter heel veel Russische literatuur en fantasy. Niet dat ik daar niet van houd, maar ik let wel op diversiteit.

De oude lijst van BookBase neem ik mee, net als de kennis van Pieter Steinz, en lijsten van gerenommeerde partijen als Le Monde, the New York Times en de Volkskrant. Maar op die lijsten ga ik niet blind varen, natuurlijk. Ik ben mijn eigen vrouw.

Een verhaal is één verhaal
Wat ik ook anders doe dan andere platforms is dat ik series zie als één verhaal. Harry Potter staat één keer in de top 100, met het verhaal ‘Harry Potter’, net als ‘In de ban van de ring’, ‘Duin’ en ‘Het bureau’. Anders is mijn top 100 veel te snel vol. Nogmaals, ben je het er niet mee eens, dan kom maar naar Eindhoven.

Ik hoor graag van je, dus je kunt ook op deze nieuwe site je tien favoriete boeken inleveren. Gebruik hiervoor het formulier aan de rechterkant van deze pagina.
Hoe de boeken zich tot elkaar zullen verhouden in de top 100 en welke titels komen en gaan, zal in de komende tijd blijken. Immers, boeken kunnen meer of minder relevant worden. Kijk maar naar de best-sellers lijsten nu Trump president is. Atwood, Orwell, mensen lezen zich schijnbaar in over doemscenario’s. Goede boeken, dat wel, en daar gaat het hier om.

We gaan het zien, ik heb er zin in.

Gepubliceerd door Helena 't Hart


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *