‘Over Schoonheid’ op plaats 28 in mijn top 100

Zadie Smith Over schoonheid

O, wat was ik blij toen ik de eerste bladzijdes van deze roman las. Zo intelligent en raak geschreven! Ik kon het op dat moment al iedereen aanraden. En nu ik het inmiddels uit heb nog steeds. 

Over Schoonheid is een prachtig modern boek over een Afrikaans-Amerikaanse vrouw die is gehuwd met een Britse professor in de geesteswetenschappen. Ze wonen in een fictief universiteitsstadje in de Amerikaanse staat New England. Het verhaal gaat over huwelijk en liefde van echte realistische mensen, met daaronder een laag, die de betekenis van huidskleur in de Verenigde Staten blootlegt. De kleurschakeringen binnen het gezin zijn belangrijk voor hun levens.

Voor mensen die een interesse hebben in de Amerikaanse cultuur is dit boek een must-read. Ook als je wil reflecteren op de verschillen in Nederland is dit boek een aanrader. Het gaat onder andere over standenmaatschappij, zelfreflectie en familierelaties. Mocht je bang zijn dat het boek je les leest, don’t be. Het boek laat al haar personages in hun waarde en is nergens prekerig.

Ik kwam dit boek tegen via Pinterest, waar het opviel door de mooie kaft. In Nederland bleefZadie Smith de hype een beetje uit, maar Zadie Smith is een vrouw om meer van te lezen. Je kunt beginnen met dit interview van de Correspondent, waar Zadie de belangrijkste Britse schrijfster van dit moment wordt genoemd. Je merkt dat ze in interviews net zo vlijmscherp en intelligent is als in haar werk.

Ook dit artikel uit de New York Times wil ik je niet onthouden: Een ode van Zadie Smith aan Billie Holiday (luister naar de audio het is fantastisch).

Verder lezen na Over Schoonheid:
To the Lighthouse van Virginia Woolf (NL: Naar de vuurtoren).
White Theeth van Zadie Smith, haar debuut waarmee ze iedereen overdonderde (NL: Witte tanden)

Gepubliceerd door Helena 't Hart


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *